Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Στο γ΄ εξάμηνο προβλέπεται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, η οποία αποτελεί και την προϋπόθεση για την απόκτηση του ΜΔΕ.
Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας γίνεται υπό την εποπτεία ενός μέλους ΔΕΠ του ΤΜΣ το οποίο διδάσκει στο ΠΜΣ και που είναι ο/η υπεύθυνος/η επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια (ΕΚ).
Κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους το ΠΜΣ μπορεί να ανακοινώνει πιθανά θέματα διπλωματικών εργασιών, σε γενικότερα ή εξειδικευμένα πεδία, από τα οποία οι φοιτητές πρέπει να έχουν επιλέξει έως το τέλος του εαρινού εξαμήνου (β΄ εξαμήνου). Κάθε υποψήφιος μπορεί, ωστόσο, να προτείνει προς έγκριση και θέματα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει ανακοινωθεί. Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες υποβάλλουν γραπτό σχέδιο της εργασίας τους, το όνομα του/της ΕΚ, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του/της σχετικά με την αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου, τα οποία πρέπει, μέσα στην ίδια προθεσμία, να κατατεθούν στη Γραμματεία και να τεθούν υπ’ όψιν της ΣΕ.
Κάθε φοιτητής/τρια οφείλει να εκπονήσει διπλωματική εργασία 25.000 περίπου λέξεων, συμπεριλαμβανομένων των υποσημειώσεων και εξαιρούμενης της βιβλιογραφίας και των τυχόν παραρτημάτων. Η διπλωματική εργασία είναι ατομική.
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι εξειδικευμένο, με πρωτότυπη σύνθεση και να έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Κατά περίπτωση, οι εργασίες μπορεί να συνοδεύονται και από συναφές οπτικοακουστικό υλικό.
Για τη σωστή εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πρέπει να τηρηθεί με συνέπεια ένα χρονοδιάγραμμα σε συνεννόηση με τον/την ΕΚ.
Η διπλωματική εργασία υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 30ή Ιανουαρίου για όσους σκοπεύουν να την υποστηρίξουν στο χειμερινό εξάμηνο ή την 1η Ιουνίου για όσους σκοπεύουν να την υποστηρίξουν στο εαρινό εξάμηνο.
Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες οφείλουν να παραδώσουν την εργασία σε τέσσερα (4) δεμένα αντίτυπα. Η εργασία πρέπει να είναι δακτυλογραφημένη με διάστιχο 1.5, σε σελίδες μεγέθους Α4, με μέγεθος γραμματοσειράς 12 στιγμές. Στο εξώφυλλο πρέπει να αναφέρεται το Πανεπιστήμιο, το Τμήμα, το όνομα του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας, ο/η ΕΚ, ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας και το ακαδημαϊκό έτος.
Οι διπλωματικές εργασίες εξετάζονται με προφορική υποστήριξη υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα προβλεπόμενα μαθήματα. Η προφορική υποστήριξη της εργασίας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων.
Η βαθμολόγηση της διπλωματικής εργασίας κατατίθεται σε ειδικό έντυπο στη Γραμματεία με ευθύνη του ΕΚ. Το ειδικό έντυπο ακολουθεί το υπόδειγμα που εμφαίνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού.
Η διπλωματική εργασία υποβάλλεται με τη σύμφωνη γνώμη του/της ΕΚ.
Η διπλωματική εργασία αξιολογείται από εξεταστική επιτροπή που αποτελείται από τον/την ΕΚ και από άλλα δύο μέλη ΔΕΠ που ορίζονται από τη ΣΕ του ΠΜΣ, μετά από πρόταση του/της ΕΚ. Το ένα από τα δύο άλλα μέλη μπορεί να προέρχεται και από άλλο Τμήμα του ΕΚΠΑ ή από άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος.
Η αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας των φοιτητών/τριών του ΠΜΣ γίνεται σε δεκαβάθμια κλίμακα με βάση το 5 (πέντε).
Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να ζητήσει: (1) ελάσσονες διορθώσεις, στις οποίες ο/η υποψήφιος/α ανταποκρίνεται εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερών. Εφόσον αυτό ζητηθεί, η επιτροπή καταθέτει τον τελικό βαθμό στη Γραμματεία χωρίς περαιτέρω εξέταση, (2) μείζονος σημασίας διορθώσεις στη διπλωματική εργασία και (3) να την απορρίψει. Στην περίπτωση (2) ορίζεται επανεξέταση της διορθωμένης εργασίας την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο, οπότε εάν ο/η φοιτητής/τρια δεν ανταποκριθεί επιτυχώς διαγράφεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς εξεταστικής εισηγητικής επιτροπής και απόφαση της ΣΕ. Στην περίπτωση (3) ο/η φοιτητής/τρια διαγράφεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής και απόφαση της ΣΕ.
Καταθέτοντας τη διπλωματική εργασία (ή και οποιαδήποτε γραπτή εργασία) ο φοιτητής πρέπει να αναφέρει τις γραπτές και προφορικές πηγές που χρησιμοποίησε. Η λογοκλοπή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Ως λογοκλοπή νοείται:
α) Αντιγραφή της εργασίας (δημοσιευμένης ή μη) κάποιου άλλου.
β) Χρησιμοποίηση της εργασίας άλλων (δημοσιευμένης ή μη) χωρίς την δέουσα αναφορά.
γ) Επανάληψη μέρους εργασίας, η οποία έχει κατατεθεί από τον/την υποψήφιο/α στο παρελθόν στο ίδιο ή σε άλλο μάθημα και έχει ήδη αξιολογηθεί, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται και να γνωστοποιείται ρητώς.
δ) Παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης χωρίς σχετική αναφορά στην πηγή.
Σε περιπτώσεις διαπίστωσης λογοκλοπής, η ΣΕ μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του της/υποψηφίου/ας.